Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.11.09

Tégla a falban

 

 

 

Az egyik ismerősöm vásárolt egy lerobbant parasztházat Csatkán. Az a terve, hogy a népi építészet helyi hagyományait figyelembe véve helyreállítja, és megpróbálkozik a falusi turizmussal. Ezen elhatározásának kivitelezésében - szerény eszközeimmel - magam is segítem. Egyrészt alkalmanként fizikailag is jelen vagyok a rehabilitáció során, másrészt én készítem a felújítás folyamatáról szóló, azt bemutató web oldalt. (Ha egyszer nagyon ráérsz :), nézd meg: www.jaszaihaz.eoldal.hu)

 

 

A munka azzal is jár, hogy elég sok fotót készítek a helyszínen. E hétvégén, a veranda oszlopait bontottuk le, hogy a megsüllyedt alapot kicseréljék. A bontás során előkerült sok pecsétes tégla. De az igazi kuriózum az a két tégla, aminek a fotóját lent illesztettem be.

Az egyik téglán egy kutyus tappancsnyoma látható. Gondold csak el. Legalább 100 évvel ezelőtt, a téglagyár udvarán hancúrozott egy kajla vizsla (lehet, hogy nem kutya volt, nem vagyok nyomolvasó, de ez mindegy is), és ennek során beletaposott az égetés előtt álló téglák nyers masszájába. Ez elkerülte a munkások figyelmét, és így égették ki a téglát, ami Csatkára került és beépítették ennek a háznak a verandájába. Most pedig újra napvilágra került, mint egy amolyan időkapszula. A kutyus már régen elpusztult, de létezésének nyoma szó szerint kőbe lett vésve.

Szerintem ez rendkívül jópofa és érdekes dolog. Akaratlan üzenet a múltból, mely egyúttal fel is hívja a figyelmünket néhány dologra. Emlékeztet minket arra, hogy az élet véges, mindenki szeretne nyomot hagyni maga után, meg kell látnunk a valóban fontos dolgokat, stb. Nem tudok felsorolni mindent, mert ez a dolog mindenki számára mást mond, mást jelent. Van olyan is, akinek semmit. Őket sajnálom a legjobban. Mert tudni kell megállni, és elgondolkodni. Még akkor is, ha ez a mindennapi rohanás mellett nehéz. Ha elmélkedés nélkül megyünk el bizonyos momentumok mellett, akkor az élet is villanásként száguld el felettünk, és azt vesszük észre, hogy nem hagytunk nyomot magunk után, nekünk nincs téglánk egy falban.

Gondolkodni jó. Ezen gondolatokat megosztani valakivel, aki esetleg érti is, nos az még jobb.

Kép

 

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.